Żytnie uszka wigilijne
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej
1 jajko
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 szklanki kapusty kiszonej
1 łyżka masła klarowanego
pieprz
kminek
Sposób przygotowania:
Grzyby w rondelku zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy je (aromatyczny płyn zachowujemy), siekamy i przesmażamy na maśle z cebulką, dolewając płyn z gotowania grzybów i odparowując go. W tym samym czasie przepłukaną w zimniej wodzie kapustę dusimy w rondelku, aż zmięknie. Następnie dodajemy przesmażone grzyby i solidnie doprawiamy pieprzem i kminkiem. Farsz możemy posiekać lub zmielić.
Mąkę wyrabiamy z jajkiem, stopniowo dodając tyle ciepłej wody, aby otrzymać elastyczne, jednorodne ciasto, jak na pierogi. Kroimy na mniejsze kawałki, cienko wałkujemy i wykrawamy kółka.
Każdy placek faszerujemy nadzieniem i sklejamy w uszka. Gotujemy we wrzątku porcjami i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej – uszka są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
tagi: grzyby suszone, cebula, masło, pieprz, kminek, jajko, mąka żytnia