Na to masz dziś ochotę?

Żytnie uszka wigilijne

Kategoria przepisu: Obiad

  • 90 minut
  • dla 5 osób
  • 301 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki mąki żytniej
1 jajko
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 szklanki kapusty kiszonej
1 łyżka masła klarowanego
pieprz
kminek

Sposób przygotowania:

Grzyby w rondelku zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy je (aromatyczny płyn zachowujemy), siekamy i przesmażamy na maśle z cebulką, dolewając płyn z gotowania grzybów i odparowując go. W tym samym czasie przepłukaną w zimniej wodzie kapustę dusimy w rondelku, aż zmięknie. Następnie dodajemy przesmażone grzyby i solidnie doprawiamy pieprzem i kminkiem. Farsz możemy posiekać lub zmielić.

Mąkę wyrabiamy z jajkiem, stopniowo dodając tyle ciepłej wody, aby otrzymać elastyczne, jednorodne ciasto, jak na pierogi. Kroimy na mniejsze kawałki, cienko wałkujemy i wykrawamy kółka.

Każdy placek faszerujemy nadzieniem i sklejamy w uszka. Gotujemy we wrzątku porcjami i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej – uszka są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

 

tagi: grzyby suszone, cebula, masło, pieprz, kminek, jajko, mąka żytnia