Na to masz dziś ochotę?

Żytnie naleśniki z konfiturą

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja

  • 15 minut
  • dla 6 osób
  • 280 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki mąki żytniej: typ 720
szklanka mleka
400-500 ml wody kranowej lub gazowanej
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru
2 szczypty soli
4 łyżki oleju
słoik konfitury jagodowej, z czarnych porzeczek lub malinowej
garść ulubionych owoców

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, na końcu dodając wodę w takiej ilości, by powstało gładkie, lejące się ciasto. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut. Mocno rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki, aż się zarumienią. Podajemy ciepłe, z ulubioną konfiturą i owocami.

tagi: mąka żytnia, mleko, woda, jajka, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej, konfitura, ulubione owoce