Na to masz dziś ochotę?

Żytnie bułeczki z płatkami owsianymi

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 120 minut
  • dla 10 osób
  • 101 kcal / porcję

Składniki:

200 g mąki żytniej
5 łyżek płatków owsianych
15 g drożdży
1 łyżeczka miodu
2/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką mąki żytniej i łyżeczką miodu. Dodać pół szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczną się pienić. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem i wymieszać z mąką żytnią. Dodać sól himalajską i zioła. Gdy zaczyn będzie gotowy, należy dodać go do mąki wraz z pozostałą ciepłą wodą. Całość zagniatać lub mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać oliwę z oliwek i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść. Odrywać kawałki ciasta, formować bułeczki i układać je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdą bułeczkę można posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż zrumienią się na wierzchu.

Tagi: mąka żytnia, płatki owsiane, miód, woda, drożdże, sól himalajska, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek