Na to masz dziś ochotę?

Żytnia bagietka z oliwą z oliwek

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 90 minut
  • dla 4 osób
  • 588 kcal / porcję

Składniki:

400 g mąki żytniej
25 g drożdży
350 ml letniej wody
150 jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oleju kokosowego
100 ml oliwy z oliwek
sól himalajska
zioła prowansalskie
natka pietruszki
czosnek

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z ciepłą wodą i jogurtem naturalnym. Dodać sól himalajską, olej kokosowy oraz mąkę żytnią. Zagnieść ciasto, nie przejmując się tym, że będzie dość lepkie. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Podzielić je na cztery porcje, uformować z nich podłużne, niezbyt długie bagietki. W każdej porcji ciasta zrobić ukośne nacięcia. Pozostawić je ponownie do wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 250°C. Po pierwszych 10 minutach pieczenia bagietek zmniejszyć temperaturę do 200°C. Po kolejnych 10 minutach należy je wyjąć. Gdy bagietki będą stygły, przygotowujemy oliwę do maczania, rozlewając ją do czterech miseczek. Do każdej należy dodać zioła i przyprawy, opcjonalnie rozgnieciony czosnek. Bagietki kroić na grube kromki i zjadać, maczając w oliwie.

Tagi: drożdże, ciepła woda, jogurt naturalny, sól himalajska, olej kokosowy, mąka żytnia, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, natka pietruszki