Na to masz dziś ochotę?

Żurek Wielkanocny

Kategoria przepisu: Obiad , Przepis tygodnia

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 170 kcal / porcję

Składniki:

włoszczyzna (1 por, 1 seler, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula, 2 marchewki)
2,5 l wody
4 jajka
0,5 l zakwasu na żur
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka chrzanu
3 łyżki mleka roślinnego
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Zakwas

3 łyżki mąki żytniej z otrębami zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy.

Zupa

Gotujemy jajka na twardo. Pokrojoną włoszczyznę zalewamy 2-3 l wody. Gotujemy, aż warzywa zmiękną i dolewamy około 0,5 l zakwasu na żur. Do smaku dodajemy sok z cytryny, pokrojony czosnek, chrzan i zeszkloną na maśle, posiekaną cebulę. Doprawiamy majerankiem, solą himalajską oraz pieprzem. Zagotowujemy zupę. Podajemy z połówkami jajek. Żurek możemy również wzbogacić ugotowaną wcześniej kaszą pęczak i domową kiełbaską.

tagi: mąka żytnia, otręby, woda, włoszczyzna, sok z cytryny, czosnek, chrzan, masło, cebula, majeranek, sól himalajska, pieprz, jajka, kasza pęczak, domowa kiełbaska