Na to masz dziś ochotę?

Zupa z cukinii i szpinaku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 4 osób
  • 224,5 kcal / porcję

Składniki:

1 cebula
3 marchewki
1 mała cukinia
2 pomidory
300 g czerwonej fasoli
kminek
300 g świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół szklanki pełnoziarnistego makaronu
2 łyżki oleju kokosowego
1 litr wody lub bulionu
listek laurowy
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc w wodzie z kminkiem. Następnego dnia ugotować, ale nie do zupełnej miękkości. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy, włożyć posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę i cukinię, smażyć aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Dodać wodę lub bulion, listek laurowy, sól i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zupę częściowo przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 min. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz odsączoną z zalewy fasolę, gotować kolejne 10 min. Zupę odstawić z ognia, dodać posiekany szpinak, natkę pietruszki i ugotowany makaron. Wyjmujemy listek laurowy i podajemy.

Tagi: cebula, marchewka, cukinia, pomidory, czerwona fasola, kminek, szpinak, natka pietruszki, makaron, olej kokosowy, woda, bulion, liść laurowy, sól himalajska