Na to masz dziś ochotę?

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Kategoria przepisu: Obiad

  • 35 minut
  • dla 3 osób
  • 214 kcal / porcję

Składniki:

1 litr sok pomidorowy
3 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka olej ryżowego
3 szklanki bulion warzywny
cebula
czosnek
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liść laurowy
rozmaryn
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotować ok. 7 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i wyłożyć na płaskie naczynie, gdy jeszcze będzie ciepła. Wyrównać powierzchnię na grubość ok. 1,5 cm. Na rozgrzanym oleju ryżowym przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy i świeży rozmaryn. Smażyć pół minuty. Następnie dodać bulion i sok pomidorowy, zamieszać i poczekać do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Na koniec odcedzić liściaste przyprawy, doprawić solą himalajską i pieprzem. Wystudzoną kaszę jaglaną pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, zalać zupą pomidorową i podawać.

 

Tagi: kasza jaglana, sok pomidorowy, cebula, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, bulion, sól himalajska