Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 litr sok pomidorowy
3 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka olej ryżowego
3 szklanki bulion warzywny
cebula
czosnek
pieprz w ziarenkach
ziele angielskie
liść laurowy
rozmaryn
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotować ok. 7 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i wyłożyć na płaskie naczynie, gdy jeszcze będzie ciepła. Wyrównać powierzchnię na grubość ok. 1,5 cm. Na rozgrzanym oleju ryżowym przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy i świeży rozmaryn. Smażyć pół minuty. Następnie dodać bulion i sok pomidorowy, zamieszać i poczekać do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Na koniec odcedzić liściaste przyprawy, doprawić solą himalajską i pieprzem. Wystudzoną kaszę jaglaną pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, zalać zupą pomidorową i podawać.
Tagi: kasza jaglana, sok pomidorowy, cebula, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, bulion, sól himalajska