Zupa z pieczonej marchewki
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 kg marchewek
1,5 litra wody
2 cebule
1 kawałek imbiru długości kciuka
3 ząbki czosnku
curry
ostra papryka
liść laurowy
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju kokosowego
tymianek
cynamon
pieprz
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Do rondla o grubym dnie wkładamy pokrojone w ósemki obrane cebule, obrany imbir w całości, rozgnieciony czosnek, sok z limonki oraz przyprawy: po łyżeczce curry i ostrej papryki. Zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i dodajemy liść laurowy. Wywar gotujemy na małym ogniu.
Oczyszczone marchewki kroimy wzdłuż na pół, nacieramy olejem, oprószamy tymiankiem, cynamonem i pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 190°C na około 30 minut, aż marchewki będą miękkie. Upieczone kroimy w mniejsze cząstki.
Bulion odcedzamy, dodajemy do niego marchewki i miksujemy. Na koniec doprawiamy szczyptą soli himalajskiej.
tagi: cebula, imbir, czosnek, limonka, curry, ostra papryka, woda, liść laurowy, marchew, olej kokosowy, tymianek, cynamon, pieprz, sól himalajska