Na to masz dziś ochotę?

Zupa z pieczonej marchewki

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 2 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

1 kg marchewek
1,5 litra wody
2 cebule
1 kawałek imbiru długości kciuka
3 ząbki czosnku
curry
ostra papryka
liść laurowy
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju kokosowego
tymianek
cynamon
pieprz
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Do rondla o grubym dnie wkładamy pokrojone w ósemki obrane cebule, obrany imbir w całości, rozgnieciony czosnek, sok z limonki oraz przyprawy: po łyżeczce curry i ostrej papryki. Zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i dodajemy liść laurowy. Wywar gotujemy na małym ogniu.

Oczyszczone marchewki kroimy wzdłuż na pół, nacieramy olejem, oprószamy tymiankiem, cynamonem i pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 190°C na około 30 minut, aż marchewki będą miękkie. Upieczone kroimy w mniejsze cząstki.

Bulion odcedzamy, dodajemy do niego marchewki i miksujemy. Na koniec doprawiamy szczyptą soli himalajskiej.

tagi: cebula, imbir, czosnek, limonka, curry, ostra papryka, woda, liść laurowy, marchew, olej kokosowy, tymianek, cynamon, pieprz, sól himalajska