Na to masz dziś ochotę?

Zupa meksykańska

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 387,5 kcal / porcję

Składniki:

50 dag mięsa mielonego z indyka
100 g kukurydzy
200 g białej fasoli
200 g czerwonej fasoli
kminek
olej ryżowy
2 papryki
2 cebule
1 łyżka przecieru pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól himalajska
pieprz
żółty ser (opcjonalnie)
bagietka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dwa rodzaje fasoli namoczyć przez noc w wodzie z kminkiem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju ryżowym, dorzucić mielone mięso i podsmażać na dużym ogniu, doprawiając solą himalajską i pieprzem. Tak przygotowane mięso przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę papryki oraz oba rodzaje odsączonej fasoli. Wszystko zalać bulionem i gotować ok. 15 min, a następnie doprawić przecierem pomidorowym i ostrą papryką. Zupa powinna być gęsta. Można podawać ze startym żółtym serem i bagietką pełnoziarnistą.

Tagi: mięso mielone, kukurydza, biała fasola, czerwona fasola, kminek, olej ryżowy, papryka, cebula, przecier pomidorowy, bulion warzywny, ostra papryka, sól himalajska, pieprz, żółty ser, bagietka