Na to masz dziś ochotę?

Zupa krem ze świeżego ogórka

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 2 osób
  • 290 kcal / porcję

Składniki:

2 świeże ogórki
1 cebula
2 ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 żółtka
1 pęczek koperku
sól himalajska
tymianek
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Obrane ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle klarowanym i dodać ogórki. Dusić 3 minuty. Do bulionu warzywnego dodać ziemniaki, podgotować, a następnie dodać przesmażoną cebulkę z ogórkiem. Jogurt wymieszać z żółtkami i przyprawami. Bulion zdjąć z ognia i dodać mieszankę jogurtu i żółtek. Zagotować. Zdjąć z ognia i zblendować. Podawać z koperkiem.

Tagi: ogórek świeży, cebula, masło klarowane, bulion warzywny, jogurt naturalny, żółtko, koperek, sól himalajska, tymianek, pieprz ziołowy