Na to masz dziś ochotę?

Zupa krem z groszku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 186 kcal / porcję

Składniki:

1 opakowanie mrożonego groszku
1 mała cebulka
1,5 l bulionu drobiowego
1 łyżka oleju ryżowego
3 ziemniaki
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie kroimy cebulę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju ryżowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy najpierw cebulę, tak aby lekko się zeszkliła. Smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie do cebuli dodajemy ziemniaki i smażymy przez około 3-4 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Dosypujemy zielony groszek i gotujemy jeszcze jakieś 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy groszek nieco zmięknie, wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli okaże się że krem jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę bulionu lub wody.

Tagi: ziemniaki, groszek zielony, olej ryżowy, cebula, bulion, sól himalajska, pieprz