Na to masz dziś ochotę?

Zupa krem z marchwi

Kategoria przepisu: Obiad

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 240 kcal / porcję

Składniki:

8 marchewek
150 g czerwonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
ostra i słodka papryka
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulkę posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do smażonej cebulki. Gdy zmięknie, dodać opłukaną soczewicę. Przemieszać i zalać bulionem, przyprawić i przykryć, do momentu gdy wszystko razem się zagotuje. Gotować 20 minut, do miękkości soczewicy, a następnie zmiksować, dodając mleko kokosowe. Spróbować i ewentualnie doprawić.

Tagi: czosnek, cebula, marchew, soczewica, mleko kokosowe, masło klarowane, bulion warzywny, sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra