Zupa krem z marchwi
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
8 marchewek
150 g czerwonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
ostra i słodka papryka
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulkę posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do smażonej cebulki. Gdy zmięknie, dodać opłukaną soczewicę. Przemieszać i zalać bulionem, przyprawić i przykryć, do momentu gdy wszystko razem się zagotuje. Gotować 20 minut, do miękkości soczewicy, a następnie zmiksować, dodając mleko kokosowe. Spróbować i ewentualnie doprawić.
Tagi: czosnek, cebula, marchew, soczewica, mleko kokosowe, masło klarowane, bulion warzywny, sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra