Na to masz dziś ochotę?

Zupa krem z kukurydzy

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 302 kcal / porcję

Składniki:

4 duże kolby kukurydzy
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
6 ziemniaków
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
kawałek świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Zagotować 3,5 litra wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler i kukurydzę odkrojoną z kolby. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie przygotować przyprawy: na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przez ok 1 min obsmażać bardzo drobno posiekany imbir i czosnek, następnie dodać curry, kurkumę i kolendrę, podsmażać wszystko ok 30 sek. Przyprawy dodać do zupy, dosolić do smaku. Po ugotowaniu, zmiksować i przetrzeć przez sitko.

Tagi: kukurydza, marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, olej kokosowy, imbir, czosnek, curry, kurkuma, kolendra, sól himalajska