Zupa-krem z buraczków
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
4 buraki
2 ziemniaki
pietruszka
400 ml wody
łyżka oleju kokosowego
łyżka soku z cytryny
sól himalajska
pieprz
tymianek
garść pestek dyni
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki, buraki i pietruszkę. Buraki i ziemniaki kroimy w kostkę, a pietruszkę w talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Warzywa smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szczyptę soli himalajskiej, pieprz i tymianek. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu dusimy warzywa przez kolejne 10 minut. Następnie wlewamy wodę, przykrywamy garnek i gotujemy przez kolejne 30-40 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy obficie sokiem z cytryny i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy pestkami dyni.
Tagi: ziemniaki, buraki, pietruszka, olej kokosowy, sól himalajska, pieprz, tymianek, woda, sok z cytryny, pestki dyni.