Zupa z kalafiora z płatkami migdałowymi i grzankami
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
duży kalafior
4 ziemniaki
1,5 l bulionu
sól, pieprz
3 cebule
3 łyżki masła klarowanego
½ szklanki śmietany
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę , smażymy na maśle klarowanym i ścieramy w blenderze. Doprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i ucieramy blenderem na jednolity krem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Krem podajemy z płatkami migdałowymi oraz grzankami.
Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!
tagi: kalafior, ziemniaki, bulion, cebula, masło klarowane, śmietana, płatki migdałowe