Na to masz dziś ochotę?

Zupa z kalafiora z płatkami migdałowymi i grzankami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 260 kcal / porcję

Składniki:

duży kalafior
4 ziemniaki
1,5 l bulionu
sól, pieprz
3 cebule
3 łyżki masła klarowanego
½ szklanki śmietany
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę , smażymy na maśle klarowanym i ścieramy w blenderze. Doprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i ucieramy blenderem na jednolity krem. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Krem podajemy z płatkami migdałowymi oraz grzankami.

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!

tagi: kalafior, ziemniaki, bulion, cebula, masło klarowane, śmietana, płatki migdałowe