Zupa grzybowa
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula, średnia
1 szklanka suszonych grzybów
2 łyżki masła klarowanego
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól himalajska
pieprz ziołowy
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Nastawiamy wywar z 1,5 l wody, oczyszczonej włoszczyzny i wszystkich przypraw oprócz soli, pieprzu ziołowego i natki pietruszki. Gdy bulion jest gotowy, odcedzamy. Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie lub zalane wrzątkiem przez min. 30 minut. Następnie odcedzamy grzyby (wodę zachowujemy) siekamy i odstawiamy. Aromatyczna wodę z moczenia grzybów dolewamy do bulionu warzywnego i zagotowujemy. Siekamy cebulę, przesmażamy na maśle i dodajemy grzyby. Gdy nieco zmiękną, całość dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż grzyby zmiękną, ok. 30 minut.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
tagi: włoszczyzna, cebula, suszone grzyby, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz ziołowy, natka pietruszki, pieprz