Zupa z grillowanych warzyw
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
1 cukinia
2 papryki (czerwona i żółta)
4 pomidory
1 cebula
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła klarowanego
majeranek
sól himalajska
chili
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą. Opłukujemy po kwadransie, aby pozbyć się goryczki. Paprykę kroimy w ósemki, cebulę w grube krążki. Warzywa układamy na patelni grillowej, posmarowanej masłem klarowanym i obsypujemy przyprawami. Przykrywamy je i grillujemy ok. 20 minut, obracając po 10 minutach na drugą stronę. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do garnka, rozgrzewamy i dodajemy bulion. Gdy całość zagotuje się, dodajemy zgrillowane warzywa i przyprawiamy. Zupę można zmiksować na krem.
tagi: cukinia, sól himalajska, papryka, cebula, masło klarowane, pomidory, bulion warzywny, majeranek, chili