Na to masz dziś ochotę?

Zupa z grillowanych warzyw

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • minut
  • dla 4 osób
  • 114 kcal / porcję

Składniki:

1 cukinia
2 papryki (czerwona i żółta)
4 pomidory
1 cebula
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła klarowanego
majeranek
sól himalajska
chili

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą. Opłukujemy po kwadransie, aby pozbyć się goryczki. Paprykę kroimy w ósemki, cebulę w grube krążki. Warzywa układamy na patelni grillowej, posmarowanej masłem klarowanym i obsypujemy przyprawami. Przykrywamy je i grillujemy ok. 20 minut, obracając po 10 minutach na drugą stronę. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do garnka, rozgrzewamy i dodajemy bulion. Gdy całość zagotuje się, dodajemy zgrillowane warzywa i przyprawiamy. Zupę można zmiksować na krem.

 

tagi: cukinia, sól himalajska, papryka, cebula, masło klarowane, pomidory, bulion warzywny, majeranek, chili