Na to masz dziś ochotę?

Zupa dyniowa

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 3 osób
  • 334 kcal / porcję

Składniki:

1/2 cebuli
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka wody
1 szklanka mleka kokosowego
2 ziemniaki
450 g miąższu z dyni (bez pestek)
curry
mielony kminek
kolendra
papryka
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1/3 szklanki bulionu, dodać dynię i gotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę pokroić w piórka i udusić w pozostałym bulionie. Dosypać przyprawy, po czym gotować na małym ogniu jeszcze minutę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli wraz z dynią. Dolać mleko kokosowe i wodę. Doprawić, zmiksować i od razu podawać.

 

Tagi: dynia, bulion warzywny, cebula, ziemniaki, mleko kokosowe, woda, curry, papryka, sól himalajska, kolendra, kmin