Zupa cebulowa
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 szklanka domowego bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka startego sera żółtego
1 gałązka tymianku
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na złoto w garnku na oleju. Dolewamy bulion, dodajemy posiekany czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut.
Pokrojony w kostkę chleb rumienimy na patelni bez tłuszczu.
Zupę przelewamy do żaroodpornej miseczki, dodajemy grzanki i posypujemy serem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200°C i zapiekamy, aż ser się roztopi. Zupę podajemy od razu, udekorowaną gałązką świeżego tymianku.
Tagi: bulion, cebula, czosnek, pieczywo, olej ryżowy, ser żółty, tymianek