Na to masz dziś ochotę?

Ziemniaczki faszerowane musem z ciecierzycy

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 435 kcal / porcję

Składniki:

2 ziemniaki
1 szklanka ciecierzycy
4 sztuki pomidorów suszonych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka szczypioru

Sposób przygotowania:

Umyte, ziemniaki gotujemy do momentu aż będą lekko twarde, odcedzamy, kroimy wzdłuż na pół i lekko wydrążamy środki.  Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości i odcedzamy (zachowujemy trochę płynu z gotowania), następnie miksujemy z sokiem z cytryny, pastą sezamową,  posiekanymi pomidorami suszonymi, musztardą oraz szczyptą kurkumy i pieprzu kajeńskiego. Jeśli pasta jest bardzo zwarta, dolewamy niewielką ilość wody z gotowania ciecierzycy.  Pastą napełniamy wydrążone ziemniaki, posypujemy posiekanym szczypiorem, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy 40 minut. Podajemy na ciepło.

 

tagi: ziemniak, ciecierzyca, pomidory suszone, sok z cytryny, musztarda, kurkuma, pieprz kajeński, pasta tahini, szczypior