Na to masz dziś ochotę?

Zielono-brązowy ryż

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 50 minut
  • dla 4 osób
  • 369,6 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka brązowego ryżu
200 g świeżego szpinaku
1 brokuł
2 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1/2 kulki mozzarelli
2 jajka
sól himalajska
ostra papryka
kminek
oregano

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż. Przygotować zielony sos: umyty brokuł podzielić na różyczki, wrzucić je do wrzątku i blanszować przez 5 minut, a następnie odcedzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Gdy się zeszkli, dodać jeszcze łyżkę masła klarowanego i wrzucić całe opakowanie szpinaku. Wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Surowe jajka rozmącić ze szczodrze dodanymi przyprawami. Do uduszonego szpinaku dodać brokuły i zalać jajkami, wymieszać wszystko ze sobą. Podawać sos wymieszany z ryżem i posypany mozzarellą.

Tagi: brązowy ryż, brokuł, cebula, masło klarowane, szpinak, jajka, mozzarella, sól himalajska, papryka, kminek, oregano