Na to masz dziś ochotę?

Zielona pizza

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 80 minut
  • dla 8 osób
  • 215,5 kcal / porcję

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
5 łyżek oleju ryżowego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 szklanka wody
1 łyżka suchych drożdży
sól

Pesto:
1 szklanka świeżych liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pestki słonecznika (garść)
starty parmezan (garść)
orzeszki pinii (garść)

Nadzienie:
1 duża cukinia
2 plastry sera feta
rukola
pesteki dyni
pieprz

Sos pomidorowy:
pomidory całe z puszki
chili
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Połączyć składniki na ciasto: mąkę, olej ryżowy, sól, drożdże i wodę, dokładnie zagnieść.
Przygotować pesto: wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować, aż konsystencja będzie gładka. Rozwałkowane ciasto posmarować bazyliowym pesto, posypać pokruszonym serem feta, na wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Piec w temperaturze 190°C do zrumienienia, przynajmniej 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto obłożyć rukolą, posypać podprażonymi pestkami dyni i pieprzem.
Podawać z sosem pomidorowym: pomidory z puszki rozetrzeć widelcem z chili i ziołami prowansalskimi.

Tagi: mąka orkiszowa, olej ryżowy, oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, pestki słonecznika, parmezan, orzeszki pinii, rukola, ser feta, cukinia, pestki dyni, pomidory, zioła prowansalskie, chili