Na to masz dziś ochotę?

Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 40 minut minut
  • dla 2 osób
  • 319 kcal / porcję

Składniki:

180 g mielonego mięsa z indyka
1/2 główki kalafiora
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
2 ziemniaki
pół kulki mozzarelli
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy w całości na półtwardo, następnie kroimy w plasterki i wykładami nimi dno naczynia żaroodpornego. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso. Doprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Całość wykładamy na plasterki ziemniaków.Na zapiekankę układamy różyczki ugotowanego kalafiora i porwaną mozzarellę. Ponownie oprószamy ziołami i wstawiamy naczynie do pieca rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 10 minut.

 

tagi: indyk, kalafior, olej kokosowy, cebula, ziemniaki, mozzarella, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól himalajska