Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
180 g mielonego mięsa z indyka
1/2 główki kalafiora
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
2 ziemniaki
pół kulki mozzarelli
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w całości na półtwardo, następnie kroimy w plasterki i wykładami nimi dno naczynia żaroodpornego. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso. Doprawiamy solą, ziołami i pieprzem. Całość wykładamy na plasterki ziemniaków.Na zapiekankę układamy różyczki ugotowanego kalafiora i porwaną mozzarellę. Ponownie oprószamy ziołami i wstawiamy naczynie do pieca rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 10 minut.
tagi: indyk, kalafior, olej kokosowy, cebula, ziemniaki, mozzarella, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól himalajska