Na to masz dziś ochotę?

Zapiekanka z soczewicy

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 60 minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

kartonik przecieru pomidorowego
3 pomidory
cebula
2 szklanki kaszy jaglanej
szklanka soczewicy (z puszki)
szklanka ciecierzycy ( z puszki)
½ puszki kukurydzy
½ puszki groszku
przyprawy: czosnek, sos sojowy, chili, oregano, kolendra

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę jaglaną. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dorzucamy do cebuli. Wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Do sosu pomidorowego wrzucamy ugotowaną kaszę, pozostałe odcedzone warzywa oraz przyprawy: czosnek, sos sojowy, chili, oregano i kolendrę. Potrawę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 minut w 180 °C.

tagi: przecier pomidorowy, pomidory, cebula, kasza jaglana, soczewica, ciecierzyca, kukurydza, groszek, czosnek, sos sojowy, chili, oregano, kolendra