Na to masz dziś ochotę?

Zapiekanka z burakami i wołowiną

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 40 minut minut
  • dla 2 osób
  • 453 kcal / porcję

Składniki:

200 g mielonej wołowiny
3 buraki
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
6 plastrów sera żółtego
zioła prowansalskie
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane buraki kroimy w grube plastry. Połową plastrów wykładamy dno małego naczynia żaroodpornego. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso, doprawiamy ziołami i całość przesmażamy.  Mięso wykładamy na buraki. Na nim układamy drugą warstwę buraków, a na nich – plastry sera żółtego. Wstawiamy naczynie do pieca rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

tagi: wołowina, buraki, cebula, olej kokosowy, ser żółty, zioła prowansalskie. natka pietruszki