Zapiekane awokado
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
2 dojrzałe awokado
100 ml jogurtu koziego lub owczego
150 g oscypka owczego
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
olej ryżowydo posmarowania naczynia żaroodpornego
suszone oregano i bazylia
pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, delikatnie usunąć pestkę. Pokropić sokiem z cytryny. Do każdej połówki awokado wbić po jednym jajku. Wymieszać zioła z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. W niedużym naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem ułożyć kawałki awokado i polać jogurtem, a na wierzchu posypać pokrojonym w kostkę oscypkiem. Zapiekać przez 5 min w temperaturze 180oC.
Tagi: awokado, jogurt kozi, jogurt owczy, jajka, olej ryżowy, oscypek