Na to masz dziś ochotę?

Zapiekana brukselka

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 45 minut
  • dla 2 osób
  • 595 kcal / porcję

Składniki:

400 g mrożonej brukselki
200 g batatów
½ szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do pieczenia
sól himalajska
pieprz
imbir
kurkuma
chili

Sposób przygotowania:

Brukselkę rozmrażamy (najlepiej przez całą noc) i każdą przekrawamy na pół. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na wrzątek wraz z 1 łyżeczką soku z cytryny. Po kilku minutach odsączamy z wody. W blenderze miksujemy olej kokosowy, mąkę ryżową, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Powstała masa posłuży jako chrupiąca pierzynka dla warzyw, dlatego jej konsystencja nie musi być jednolita. Brukselkę i bataty nacieramy 2 łyżkami oleju kokosowego i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej „pierzynkę” z mąki ryżowej. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

 

tagi: brukselka, bataty, sok z cytryny, olej kokosowy, mąka ryżowa, pieprz, sól himalajska, imbir, kurkuma, chili