Zapiekana brukselka
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
400 g mrożonej brukselki
200 g batatów
½ szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do pieczenia
sól himalajska
pieprz
imbir
kurkuma
chili
Sposób przygotowania:
Brukselkę rozmrażamy (najlepiej przez całą noc) i każdą przekrawamy na pół. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy na wrzątek wraz z 1 łyżeczką soku z cytryny. Po kilku minutach odsączamy z wody. W blenderze miksujemy olej kokosowy, mąkę ryżową, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Powstała masa posłuży jako chrupiąca pierzynka dla warzyw, dlatego jej konsystencja nie musi być jednolita. Brukselkę i bataty nacieramy 2 łyżkami oleju kokosowego i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej „pierzynkę” z mąki ryżowej. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
tagi: brukselka, bataty, sok z cytryny, olej kokosowy, mąka ryżowa, pieprz, sól himalajska, imbir, kurkuma, chili