Na to masz dziś ochotę?

Wywar z łopatki cielęcej

Kategoria przepisu: Obiad

  • 75 minut
  • dla 5 osób
  • 154 kcal / porcję

Składniki:

1 porcja łopatki cielęcej (z kością)
2 litry zimnej wody
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/2 selera
1/2 białej części pora
1/4 główki włoskiej kapusty
liść laurowy
sól himalajska
ziele angielskie
pieprz
koperek lub pietruszka (wg uznania)

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną łopatkę cielęcą zalać zimną wodą i wstawić na średni ogień. Po zagotowaniu usunąć pianę i dodać wszystkie warzywa. Warzywa powinny być oczyszczone, ale nie pokrojone. Doprawić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem przecedzić wywar. Podawać z ugotowanymi warzywami i koperkiem lub pietruszką.

Tagi: łopatka cielęca, woda, marchew, por, seler, kapusta włoska, sól himalajska, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz