Wegetariańskie chili
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
ok. 1 kg dojrzałych pomidorów
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
1 strąk papryczki chili
250 g suszonej fasoli
1 czerwona cebula
100 g czarnych oliwek
pół dojrzałego awokado
2 ząbki czosnku
olej kokosowy
kilka liści laurowych
kminek
tymianek
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę moczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez kilka minut, po czym odstawić na godzinę, by ziarno napęczniało. Po tym czasie ponownie gotować co najmniej pół godziny. Gotować wraz z liściem laurowym, kminkiem i solą. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory, chilli i papryki umyć. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne, a resztę zmiksować. Paprykę i chilli oczyścić z nasion i pokroić w drobne kawałki.
W garnku rozgrzać olej kokosowy i na słabym ogniu przez 5 min dusić cebulę z czosnkiem i pokrojonymi paprykami: zieloną i czerwoną. Następnie dodać zmiksowane pomidory, papryczkę chili i tymianek. Gotować wszystko pod przykryciem przez kwadrans, potem kolejne pięć min bez przykrycia. Dodać sól himalajską i pieprz. Fasolę razem z oliwkami dodać do sosu i gotować jeszcze przez 5 min. Tuż przed podaniem dodać do potrawy pokrojone w kostkę awokado.
Tagi: pomidor, papryka czerwona, papryka zielona, chili, fasola, cebula, czarne oliwki, awokado, czosnek, olej kokosowy