Na to masz dziś ochotę?

Wegetariański żurek ze szczypiorkiem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

2 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
3-4 łyżki kaszy jaglanej
5 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
3-4 suszone grzyby
cebula
2 ząbki czosnku
słodka śmietana
jajka na twardo
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na patelnię z łyżką masła, żeby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (prócz majeranku) i namoczone wcześniej grzyby. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy ok. 30 minut. Do zupy wlewamy zakwas, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy przez 5 minut, po czym ściągamy żurek z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.

tagi: woda, zakwas na żurku, kasza jaglana, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, cebula, czosnek, śmietana, jajko, szczypiorek