Na to masz dziś ochotę?

Warzywna pizza z indykiem

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 30 minut
  • dla 5 osób
  • 363 kcal / porcję

Składniki:

Spód do pizzy:
1 mały kalafior
2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych
1 jajko

Dodatki:
20 dag udźca z indyka (w plasterkach)
1 papryka
100 g kukurydzy
20 dag mozzarelli

Sos pomidorowy do pizzy:
200 g pomidorów
garść świeżej bazylii
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli himalajskiej
zioła prowansalskie do smaku
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Przygotować sos do pizzy: Do blendera wrzucić posiekane pomidory, przepłukaną bazylię, świeżo zmielony pieprz, sól himalajską, zioła prowansalskie i oliwę.  Miksować 30-60 sekund. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagotować, żeby woda odparowała.

Przygotować warzywny spód do pizzy: najpierw kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, by go nie rozgotować. Dokładnie odcedzić, zblendować wraz z mąką pełnoziarnistą (lub płatkami) i jajkiem. Na blasze rozsmarować powstałą masę w formie koła o średnicy ok. 25 cm, piec 20 min w 180oC.
Paprykę umyć i pociąć w cienkie paski, kukurydzę odsączyć z zalewy. Upieczony warzywny spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć plastry udźca z indyka, paprykę, kukurydzę i plastry mozzarelli. Piec w gorącym piekarniku, aż do rozpuszczenia mozzarelli.

Tagi: kalafior, mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, jaja, udziec z indyka, papryka, kukurydza, mozzarella, pomidory