Na to masz dziś ochotę?

Warzywa z indykiem po chińsku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 471 kcal / porcję

Składniki:

500 g filetu z piersi indyka
250 g długoziarnistego ryżu brązowego
1 marchew
1 mały por
1 czerwona papryka
150 g kiełków słonecznika
100 g czerwonej kapusty
100 g fasoli
3 łyżki stołowe sosu orientalnego
szczypta mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z piersi indyka umyć i pokroić w paski. Umyć fasolę, kiełki słonecznika i kapustę. Warzywa pokroić. Ryż ugotować na sypko.
Warzywa przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Gotować 5 min, następnie dodać do nich indyka i gotować, aż warzywa będą miękkie, a indyk ugotowany. Należy uważać, by nie rozgotować warzyw. Następnie doprawić wszystko imbirem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, sosem orientalnym, pieprzem i solą himalajską. Podawać z ryżem.

Tagi: pierś z indyka, długoziarnisty ryż brązowy, marchew, por, papryka, kiełki słonecznika, czerwona kapusta, fasola, sos orientalny