Na to masz dziś ochotę?

Tropikalne risotto

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 2 osób
  • 570,5 kcal / porcję

Składniki:

pół główki kalafiora
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 szklanka dzikiego ryżu
przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonej kolendry, po pół łyżeczki imbiru w proszku, cynamonu,
chili 2 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki mleka kokosowego
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
szczypiorek
tabasco

Sposób przygotowania:

Świeży kalafior podzielić na różyczki, opłukać. Ciecierzycę opłukać i odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na dużej, głębokiej patelni (lub w rondlu z grubym dnem) podgrzać olej z orzechów włoskich, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut na umiarkowanym ogniu. Dodać czosnek i imbir, smażyć przez minutę. Dołożyć ryż, świeży kalafior oraz przyprawy, smażyć, mieszając co chwilę, przez 2-3 minuty. Pod koniec dodać surową, opłukaną ciecierzycę, całość doprawić. Wlać wrzący bulion oraz gęste mleko kokosowe, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać ananasa i kilka kropel sosu tabasco, wymieszać drewnianą łyżką. Posypać szczypiorkiem i kolendrą.

Tagi: kalafior, ciecierzyca, cebula, czosnek, imbir, orzechy włoskie, dziki ryż, mleko kokosowe, ananas, tabasco, cynamon, chili