Tortilla z szynką
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
2 tortille pełnoziarniste
6 plasterków szynki parmeńskiej
3 łyżki serka śmietankowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały pomidor
koperek
sok z połówki cytryny
papryka
kilka liści sałaty
1 cebula czerwona (lub biała)
szczypiorek
kiełki z rzodkiewki
pieprz
Sposób przygotowania:
Sos: jogurt kozi lub owczy wymieszać z bardzo drobno pokrojonym pomidorem, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Tortille posmarować białym serkiem, a następnie sosem. Ułożyć kolejno sałatę, warstwę szynki, posiekany szczypiorek, kiełki, poszatkowaną cebulę oraz cieniutkie paseczki papryki. Tortillę zwinąć w ruloniki, pokroić na plastry o grubości min. 3 cm i nadziać na wykałaczki. Tortille można zjeść na zimno lub zarumienić na grillu.
Tagi: tortilla pełnoziarnista, szynka parmeńska, serek śmietankowy, jogurt kozi, jogurt owczy, pomidor, koperek, sok z cytryny, papryka, sałata, cebula, szczypiorek, kiełki rzodkiewki