Na to masz dziś ochotę?

Warzywne burgery

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

puszka ciecierzycy, czerwonej lub białej fasoli
cebula
marchew
ząbek czosnku
½ cukinii
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy do smaku
jajko
3 łyżki mąki
½ szklanki uprażonych orzechów włoskich lub pestek dyni
bułka tarta

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i wrzucamy na patelnię, aż się zeszkli. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Odsączamy ciecierzycę, miksujemy z cebulą i przyprawami. Do masy dodajemy jajko, startą marchewkę, cukinię i posiekaną pietruszkę (ewentualnie też orzechy). Doprawiamy do smaku. Masę chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Potem formujemy burgery i smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy w ciepłych bułkach z ulubionymi dodatkami (sałatą, pomidorem, ogórkiem, sosami).

tagi: ciecierzyca, czerwona fasola, biała fasola, cebula, marchew, czosnek, cukinia, natka pietruszki, jajko, maka, orzechy włoskie, bułka tarta