Tatar śledziowy
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
4 płaty śledziowe matias
2 szklanki mleka
2 małe buraki
2 małe marchewki
żółta papryka
2 cebule
łyżka oliwy
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy
½ pęczka szczypiorku
pieprz
kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gdy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, po czym dokładnie odsączamy. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Śledzie, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Posypujemy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy oliwę, majonez, musztardę i mieszamy. Marchewkę kroimy na cienkie talarki. Układamy warstwowo śledzia, paprykę, marchewkę i buraki. Przed podaniem wkładamy danie na 10 minut do lodówki. Dekorujemy kwaśną śmietaną.
tagi: śledzie, mleko, buraki, marchewki, żółta papryka, cebula, majonez, musztarda, szczypiorek, pieprz, kwaśna śmietana