Tarta z nektarynkami
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 szklanki wody
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
3-4 nektarynki
sok z cytryny
cynamon
cukier trzcinowy
migdały w płatkach
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę i odstaw, żeby spęczniała. Następnie zblenduj ją na gładką masę i ostudź. Dodaj jajka, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Wyłóż całość na silikonową formę i piecz ok. 15 minut w 200 °C. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż ostygnie. Nektarynki umyj, wypestkuj, pokrój na plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem trzcinowym, a następnie ułóż na cieście. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 5 – 10 minut w 180 °C. Całość posyp płatkami migdałów.
Tagi: nektarynki, kasza jaglana, sól, jajka, sok z cytryny, cynamon, cukier trzcinowy, migdały w płatkach