Na to masz dziś ochotę?

Tarta gruszkowa na jaglanym spodzie

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 90 minut minut
  • dla 4 osób
  • 680 kcal / porcję

Składniki:

spód:
2 szklanki kaszy jaglanej
jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

nadzienie:
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
3 gruszki
garść posiekanych migdałów do posypania

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku około 20 minut, po czym studzimy. Dodajemy jajko, mąkę i cukier. Wyrabiamy ciasto, którym wyklejamy spód i brzegi nasmarowanej masłem formy. Łączymy wszystkie składniki nadzienia oprócz dwóch gruszek. Nadzieniem wykładamy spód tarty. Na wierzchu tarty układamy pokrojone w plasterki gruszki i posypujemy migdałami. Tartę pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Gdy brzeg się zrumieni, a środek zetnie, to znak, że jest gotowa. Kroimy, gdy ciasto nieco przestygnie.

tagi: kasza jaglana, jajka, mąka, cukier, gruszka, migdały