Na to masz dziś ochotę?

Tacos z mięsem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 3 osób
  • 1079 kcal / porcję

Składniki:

Nadzienie:
300 dag mięsa mielonego z indyka
400 g pomidorów
2 nieduże cebule
1 ząbek czosnku
400 g fasoli czerwonej
kminek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej ryżowydo smażenia
1 główka sałaty
oliwki (do smaku)
starty żółty ser ( do posypania)
ostra mielona papryka (do smaku)
oregano
kumin

Tacos:
20 dkg mąki pełnoziarnistej lub razowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
woda
pół szklanki oliwy
szczypta soli himalajskiej

Salsa:
2 duże pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej ryżowy (do smaku)
sok z połowy cytryny
1 papryczka chili
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz mięsny:
Fasolę namoczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kminku. Dwie cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju ryżowym. Dodać mielone mięso z indyka, rozdrobnione widelcem, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mięso dobrze wysmażyć. Potrawę należy smażyć tak długo, aż odparuje sok z pomidorów. Fasolę ugotować i zrobić z niej puree: dodać do niej łyżkę koncentratu, ostrą paprykę mieloną. Gotować i delikatnie drewnianą łyżką miażdżyć fasolę, aż do uzyskania jednolitej masy.

Tacos:
Wymieszać oba rodzaje mąki z odrobiną soli himalajskiej. Wyrabiać ciasto z dodatkiem oliwy. Gdy ciasto będzie coraz gęstsze, dodać odrobinę wody i wyrabiać dalej, tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Wtedy odstawić je w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto podzielić na 10 części, z których powstaną placuszki. Każdy placuszek smażyć na patelni bez tłuszczu przez ok. 1 min z każdej strony.

Salsa:
Dwa duże pomidory pokroić na małe kawałki i wrzucić do miseczki wraz z pokrojoną drobno jedną cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Następnie dodać łyżkę koncentratu, tak aby uzyskać gęstą konsystencję. Wlać sok z połowy małej cytryny i odrobinę oleju ryżowego, doprawić solą himalajską, pieprzem, ziołami. Sos salsa powinien być ogniście pikantny, należy więc dodać sporo posiekanej papryczki chili.

Pomidora pokroić na małe kawałki, cebulę na cienkie krążki. Oliwki pokroić na pół, porwać listki sałaty, zetrzeć na tarce żółty ser. Do środka tacos nałożyć mięso, łyżkę pasty fasolowej, zgiąć na pół i całość posypać tartym serem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Kiedy ser się rozpuści, wyjąć i dodać na wierzch sałatę, a następnie pomidora i krążki cebuli. Tacos skropić pikantną salsą.

 

Tagi: mięso mielone, pomidory, cebula, czosnek, fasola czerwona, kminek, koncentrat pomidorowy, olej ryżowy, sałata, oliwki, ser żółty, ostra papryka, oregano, kumin, mąka pełnoziarnista, mąka razowa, mąka kukurydziana, oliwa, sól himalajska, sok z cytryny, chilli, pieprz