Szpinakowe miniquiche
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
pół szklanki szpinaku
ząbek czosnku
szklanka śmietanki 30%
jajko
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny. Szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy, aż odparuje nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy śmietanę, jajko i starty ser, łączymy z przestudzonym szpinakiem, doprawiamy masę do smaku.Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka, którymi wyklejamy foremki do muffinek. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Napełniamy farszem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
tagi: szpinak, czosnek, sól, pieprz, śmietana, jajko, żółty ser, mąka, masło, woda