Na to masz dziś ochotę?

Szparagi z mozzarellą i szynką

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 437 kcal / porcję

Składniki:

500 g zielonych lub białych szparagów
1 łyżeczka masła
1 pęczek listków szałwii (ok. 50 g)
400 g opakowania sera mozzarella
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć i oczyścić. Szparagi obrać i odciąć dolną, zdrewniałą część łodygi. Osoloną wodę podgrzać z masłem i szczyptą cukru. Wrzucić do niej szparagi i gotować ok. 6 min, do miękkości. Wodę odlać, a szparagi ułożyć w formie do zapiekania. Umyć i osuszyć 16 listków szałwii, a następnie podzielić je na połówki. Mozzarellę pokroić na 16 plastrów, posypać pieprzem. Plastry szynki pokroić na pół i owinąć nimi szparagi. Ułożyć na nich plasterki mozzarelli i posypać szałwią. Całość zapiekać w piekarniku, podgrzanym do temperatury 250oC, aż ser zacznie się topić. Cztery łyżki oleju kokosowego podgrzać w rondelku. Rozdrobnić resztę listków szałwii, dodać do oleju i krótko zrumienić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i polać sosem zapiekane szparagi.

Tagi: szparagi, masło, szałwia, ser mozzarella, szynka parmeńska, olej kokosowy, sok z cytryny, cukier, sól himalajska, pieprz