Na to masz dziś ochotę?

Szaszłyki z łososia z kaszą gryczaną i warzywami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 1 osób
  • 885 kcal / porcję

Składniki:

100 g filetu z łososia
cytryna
zioła prowansalskie
biały pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cukinia
pół papryki
4 małe pieczarki
pół szklanki suchej kaszy gryczanej
5 produkt id="suszone-pomidory"]suszonych pomidorów[/produkt]
garść oliwek

Sposób przygotowania:

Filet z łososia pokroić w kostkę i zamarynować w soku z cytryny z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i przypraw. Z dokładnie umytej cukinii wykroić cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, a oczyszczoną paprykę pokroić w grubą kostkę. Pieczarki, jeśli są duże, obrać i przekroić na pół (małych nie trzeba kroić). Na cztery długie patyczki do szaszłyków nawlekać kolejno cukinię (zawinąć wstążkę minimum dwukrotnie), łososia, paprykę i połówkę pieczarki (lub jedną małą sztukę). Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi oraz białym pieprzem. Piec przez kwadrans pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną, wymieszać ją z odsączonymi i pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz oliwkami przekrojonymi na pół, polać łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Szaszłyki podawać z kaszą.

Tagi: łosoś, kasza gryczana, papryka, cukinia, oliwa z oliwek, suszone pomidory, oliwki