Na to masz dziś ochotę?

Szakszuka

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 445 kcal / porcję

Składniki:

4 jajka
4-5 dojrzałych pomidorów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia ostra cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
50 g twarogu
2 łyżki oleju
½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól
pieprz cayenne (lub czarny)

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce.

W dużej głębokiej patelni z przykrywką, na oleju przesmażamy cebulę i papryki, aż zmiękną, dodajemy czosnek, doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i dusimy bez przykrycia na niewielkim ogniu mieszając od czasu, aż sos zgęstnieje, ale pozostanie półpłynny (jeśli sos odparuje za bardzo, można dodać trochę wody). W razie potrzeby ponownie doprawiamy i dodajemy posiekane zioła.

W sosie robimy 4 wgłębienia, do których ostrożnie wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne kilka minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne (jak jajka sadzone). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg i świeże zioła. Podajemy z ulubionym pieczywem.

tagi: jajka, pomidory, papryka, cebula, czosnek, kumin, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, twaróg, kolendra, natka pietruszki