Na to masz dziś ochotę?

Spaghetti z pomidorowym pesto

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 3 osób
  • 684 kcal / porcję

Składniki:

1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
1 cebula
4 pomidory
2 garści listków bazylii
1/2 szklanki migdałów
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
sól himalajska
papryczka chili
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skórki, przełożyć do misy blendera. Dodać bazylię, migdały oraz oliwę. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji – w razie potrzeby zagęścić migdałami lub rozcieńczyć oliwą. Ugotować makaron. Do podsmażonego czosnku dodać posiekaną cebulę i przyprawy, chwilę podsmażyć i dolać zmiksowany sos. Całość połączyć z makaronem.

Tagi: czosnek, masło klarowane, pomidory, bazylia, migdały, oliwa z oliwek, makaron pełnoziarnisty, cebula