Sos winegret
Kategoria przepisu: Dodatki do potraw
Składniki:
3 szklanki oliwy z oliwek
2 szalotki (grubo zmielone)
3 łyżki musztardy Dijon
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
0,5 do 1 szklanki octu jabłkowego (według uznania, należy próbować w trakcie miksowania)
Z podanych składników uzyskamy ok 1 l sosu
Sposób przygotowania:
W misce ubij wszystkie składniki razem, z wyjątkiem octu. Dodawaj powoli ocet, próbując od czasu do czasu, czy nie staje się zbyt kwaśny. Gotowy winegret przelać do szklanego pojemnika z pokrywką i przechowywać w lodówce. Winegret będzie utrzymywać smak przez co najmniej trzy tygodnie. Przed użyciem mocno wstrząsać, ponieważ olej i ocet mają tendencję do rozdzielenia.
Tagi: oliwa z oliwek, szalotka, musztarda Dijon, sól himalajska, czarny pieprz, ocet jabłkowy