Sos tzatziki
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 zielony ogórek
kilka kropel soku z cytryny
koperek
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Jogurt przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Ogórek ścieramy go na tarce i dodajemy do jogurtu. Jeśli jogurt jest gęsty to nie odciskamy wody z ogórka, w przeciwnym wypadku warto odcisnąć wodę z ogórka, aby sos nie był zbyt wodnisty. Siekamy koperek i wrzucamy do miseczki. Doprawiamy solą himalajską i pieprzem, dodajemy kilka kropki soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 60 minut.
Tagi: jogurt naturalny, czosnek, ogórek świeży, koperek, sól himalajska, pieprz, sok z cytryny