Na to masz dziś ochotę?

Sos jagodowy do pieczonych mięs

  • 20 minut
  • dla 3 osób
  • 30,5 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka mrożonych jagód
1 łyżka octu winnego
sól himalajska
rozmaryn
chili w proszku

Sposób przygotowania:

Jagody należy udusić na kilku łyżkach wody z rozmarynem i chili. Po 5 minutach dodać ocet i sól himalajską. Trzymać na niewielkim ogniu, aż odparuje woda i sos zgęstnieje. Podawać na ciepło np. z pieczonym udźcem z indyka. Dzięki witaminie C w jagodach żelazo obecne w mięsie najlepiej się przyswaja. Podgrzane jagody można przed dodaniem przypraw przetrzeć na sitku, aby pestki były niewyczuwalne, a konsystencja idealna.

Tagi: mrożone jagody, rozmaryn, chili, ocet winny, sól himalajska