Sorbet z nektarynek
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska
Składniki:
10 dojrzałych nektarynek
100 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
wafle do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pozbądź się skórek i pestek z nektarynek. Pokrój owoce na kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz wodę i gotuj 15 minut. Ostudź nektarynki i zmiksuj je blenderem na gładki mus. Przełóż do zamykanego pojemnika na żywność i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Wyciągnij pojemnik z zamrażarki, drugi raz zmiksuj nektarynki i podawaj w pucharkach z dodatkiem wafli. Możesz je też ponownie zamrozić i blendować bezpośrednio przed kolejnym podaniem.
tagi: nektarynki, cukier, sok z cytryny, woda