Na to masz dziś ochotę?

Słony karmel z gruszką

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Śniadanie

  • 60 minut
  • dla 6 osób
  • 522 kcal / porcję

Składniki:

CIASTO:
200 g mąki orkiszowej
100 g cukru
120 ml mleka
3 jajka
70 g masła
3 gruszki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
KARMEL:
pół szklanki śmietany kremówki
100 g cukru
2 łyżki masła
¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto miksujemy. Gruszki obieramy i kroimy w mniejsze cząstki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy gruszki i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Przygotowujemy sos karmelowy: do garnuszka wsypujemy cukier, pilnując, by warstwa była równomierna. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier zacznie się topić. Wówczas dodajemy masło i mieszamy aż do zupełnego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo ostrożnie dodajemy część śmietanki. Po chwili dodajemy sól, pozostałą śmietankę i ponownie podgrzewamy na ogniu, aż masa będzie jednolita. Polewamy ciasto, gdy nieco przestygnie.

tagi: mąka orkiszowa, cukier, mleko, jajka, masło, gruszki, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, kardamon, śmietana kremówka, sól