Na to masz dziś ochotę?

Śledzie w oleju lnianym

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 30 minut
  • dla 16 osób
  • 195 kcal / porcję

Składniki:

8 solonych płatów śledziowych
1 duża cebula
2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
odrobina czarnego pieprzu
zioła prowansalskie
4 łyżki octu jabłkowego
150 ml oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie pokroić je w paski lub romby wg uznania. Cebulę pokroić w delikatne piórka. W naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić octem jabłkowym, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i piórkami cebulki. Kolejne warstwy układać w podobny sposób. Zalać olejem lnianym, tak by zakrył w całości ryby. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 dni. Śledzie smakują najlepiej po kilku dniach, kiedy wszystkie aromaty dobrze się uzupełnią. Podany czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu moczenia śledzi.

Tagi: śledzie, olej lniany, cebula, ocet jabłkowy, pieprz czarny, pieprz czerwony, zioła prowansalskie